Få en bättre privatekonomi
Känner du att det börjar bli dags för dig att städa upp ordentligt i din ekonomi? Bra! Det finns få saker som är lika renande för själen som att veta att man har sin ekonomi i ordning. Om du har barn är detta naturligtvis extra viktigt. Du behöver veta vad du har för inkomster och utgifter att räkna med varje månad och balansera dina pengar därefter.
Majoriteten av alla människor är på jakt efter sätt att spara mer pengar, men ändå så slösar man som aldrig förr. Det är mängder med olika streamingtjänster som man vill använda sig av, dyra telefonabonnemang och ännu dyrare mobiltelefoner som bara ”måste” köpas in. Svenskarna är riktigt duktiga på att konsumera varor av alla slag men troligtvis ligger kläder och elektronik på första plats!
Hur ska man då gå tillväga för att städa upp i sin ekonomi? Vi har tipsen! Nu när julen börjar närma sig kan det vara bra att du ser över vilka utgifter som du faktiskt skulle kunna bli av med. Rekommenderat är dock att du städar i ekonomin två gånger om året, t.ex. en gång på vinter och en på sommaren.
Bästa tipsen för en balanserad ekonomi
1. Vilka abonnemang är det som du har? Titta igenom alla dina abonnemang och se om det finns något som du kan avsluta. Du kanske inte lyssnar på Storytel som du tänkt att du skulle göra och behöver inte fler streamingtjänster än en. Hur är det med Spotify och appar som du betalar för? Stäng av helt eller pausa under en period.
2. Hur är det med ditt elavtal? Visste du t.ex. att fasta tillsvidarepriser oftast är mycket dyrare än om du väljer rörligt pris. Det kan vara dags att jämföra nya elbolag och leta efter ett bättre erbjudande. När du ändå är igång så passa på att kolla hur det ser ut med dina försäkringar. Kan du sänka kostnaderna även här?
3. Rensa i förråd och källare! Vet du hur mycket pengar du har som bara ligger och skräpar och som ingen använder? Se till att du rensar ut garderob, förråd och källare och försök att sälja bort så mycket som möjligt. Tycker du att det är jobbigt att fotografera och lägga ut kan du ordna en loppis i det egna hemmet, på tomten eller tillsammans med grannar.
4. Har du verkligen det bästa abonnemanget? Om du har bindningstid kvar på ditt telefonabonnemang så finns det egentligen inte så mycket du kan göra. Har du däremot ingen bindningstid längre så se över vad som finns på marknaden. Bara för att du har använt dig av ett och samma företag under många år så betyder det inte att det är det billigaste och bästa.