Smarta sätt att vända minus till plus

Smarta sätt att vända minus till plus

24th november 2021 0 av lovisa

Behöver du snabbt få ordning på din privatekonomi? Kanske har du skulder som snart förfaller eller fakturor som riskerar att skickas till inkasso? Då gäller det att hitta sätt som gör att du snabbt kan minska kostnaderna och öka inkomsterna.

Om du inte har möjlighet att höja din nuvarande lön kan ett alternativ vara att skaffa ett extrajobb. Det kan vara som timanställd eller genom att starta ett eget företag vid sidan om ditt jobb. Kanske har du ett intresse som det skulle vara möjligt att tjäna pengar på? Innan du startar eget gäller det att läsa på om praktiska detaljer med företagande. Bland annat bokföring och företagets avtalshantering är viktiga områden att ha koll på. Genom att använda Preciselys system för att hantera avtal går det att automatisera avtalsprocessen och på så sätt minska onödig administration.

Kostnader som går fort att bli av med

Vissa kostnader är svåra att minska snabbt. Utgifter för bolån eller olika fasta avgifter till kommunen är ofta svåra att ändra på. Det kan krävas en flytt eller förhandlingar med banken. Istället bör du satsa på att hitta kostnader som går att få bort redan inom en eller två månader.

Se över abonnemangen

Att göra en grundlig genomgång av alla abonnemang som kostar pengar varje månad år ut och år in kan göra att du sparar pengar direkt. Istället för att ha två eller flera TV- eller mobilabonnemang räcker det troligen med ett. Är det riktig kris kan det vara värt att säga upp alla abonnemang utom telefon och bredband. Det är alltid möjligt att återuppta dem när ekonomin är på plus igen.

Spara in på vardagliga utgifter

Många gånger försvinner det pengar utan att vi ens märker av det. Det kan handla om köp av en kaffe, godis, cigaretter eller energidryck. Försök att upphöra med eller i vart fall att minska ner på dessa inköp. Även hämtmat eller restaurangbesök drar lätt iväg till stora summor, så nu gäller det att börja storhandla och laga mat hemma istället.

Få in pengar genom försäljning

För att få in kontanter till att betala av akuta skulder är ett tips att se över vilka privata ägodelar som går att sälja. Att sälja guldsmycken kan vara en bra idé liksom att anordna en loppis. Se också över vad som finns i förråden. Många gånger går det att hitta nästan oanvända saker som bara står och samlar damm. Varför inte passa på att rensa och organisera bland dina prylar när du ändå är igång?

När du har kommit ur den tillfälliga svackan gäller det att inte återgå till de gamla vanorna igen. Passa på att starta ett sparande så att du kan undvika framtida pengaproblem. Ett bra tips är att börja med att spara ihop till en buffert för oförutsedda kostnader.