Välj rätt bilförsäkring – spara pengar

Välj rätt bilförsäkring – spara pengar

29th oktober 2021 0 av lovisa

Trots att en bilförsäkring är något som du enligt lag måste ha för att få föra fram din bil är det inte många som tycker den är rolig att betala varje månad. Det är inte ovanligt att försäkringar, och speciellt bilförsäkringar, är dyra och om du aldrig har behövt använda försäkringen kan det kännas extra tråkigt. Många undrar om det finns sätt att spara in pengar på sin försäkring och det korta svaret på den funderingen är ja. Om sanningen ska fram finns det faktiskt mer än ett sätt att gå tillväga.

Försäkra inte bilen mer än du behöver

Ett vanligt misstag är att man som bilägare försäkrar sin bil alldeles för mycket. Det innebär att man överförsäkrar den – i fall att olyckan skulle vara framme. Visst är det bra att ha en stor försäkring med många skydd, men en stor och bred försäkring kommer också innebära en högre kostnad. I de flesta fall kan det istället löna sig att använda en halvförsäkring istället för helförsäkring. En halvförsäkring kan vara riktigt bra och täcka upp en hel del, utan att den kommer kosta skjortan. Det helförsäkringen kompletterar är egentligen bara ett extra vagnskadeskydd, vilket många nya bilar redan har.

Jämför bilförsäkringar innan du väljer

Att jämföra din bilförsäkring är A och O för att du ska kunna sänka dina kostnader och spara pengar på din försäkring. Det är precis på samma sätt som när du jämför lån hos en låneförmedlare. Detta är ett mycket enkelt och smidigt sätt för dig att hitta den bästa och billigaste försäkringen och du får oftast förslag från flera olika försäkringsbolag. Både pris och innehåll kan variera väldigt kraftigt, men med en opartisk jämförelsesajt kan du enkelt hitta rätt.

Samla försäkringar och få rabatt

Det är inte helt ovanligt att försäkringsbolag erbjuder någon form av samlingsrabatt när du väljer att ha flera försäkringar hos ett och samma bolag. Det kan t.ex. handla om att du har både bilförsäkringen, hemförsäkringen och djurförsäkringen hos samma försäkringsbolag. Kolla upp om det finns möjlighet att ha alla försäkringar ”under ett och samma tak” och hör dig för om vilka erbjudanden som finns.

Faktorer som påverkar kostnaden

När du ska välja försäkring finns det flera faktorer som är avgörande för priset. Därför är det viktigt att ha koll på dessa. Många kostnader kan du styra själv, medan andra är fasta. Faktorer som ålder, historik och bostadsort kan du inte förändra på något sätt, däremot har du möjlighet att påverka märket på din bil. Kolla om försäkringsbolaget du vill använda erbjuder märkesförsäkringar för specifika bilmärken.