Ett ekonomiskt hållbart hushåll

Ett ekonomiskt hållbart hushåll

16th november 2020 0 av lovisa

Det har blivit allt mer populärt att vara miljövänlig, vilket är en otrolig bra trend som aldrig bör ta slut. Många väljer idag att satsa på ett mer hållbart hushåll och det finns många fördelar med detta. Utöver att du är snäll mot miljön så kan du även se till att spara in mycket pengar. Här nedan hittar du en lista på några riktigt bra saker som ger dig mer pengar i fickan och en bättre värld att leva i!

1. Visst kan läsk på flaska vara lockande, men det är mycket bättre om du väljer en återanvändbar flaska istället.

2. Tvätta aldrig om tvättmaskinen eller diskmaskinen inte är full. Du blir snällare mot miljön och får dessutom lägre elkostnader.

3. Naturligtvis kan du luncha ute då och då, men gör det inte till en vana. Satsa på att göra matlådor varje dag så slipper du slänga mat och kan spara in pengar. Att äta ute är inte speciellt billigt och verkligen inte som en återkommande syssla.

4. Rensa ut hemmet på saker som du inte längre behöver. Se till att de hamnar på återvinningen eller sälj vidare så tjänar du också en slant i processen.

5. Att använda torktumlaren hemma är varken bra för plånboken eller för miljön. Om det är skönt och bra väder ute se till att torka tvätten utomhus istället. Doften blir dessutom mycket härligare!

6. Ett varmt bad är bra för själen, men en dusch är bättre för miljön och för dina kostnader (åtminstone om du bor i villa och behöver betala för vatten, uppvärmning m.m)

7. Du behöver inte ta bilen varje gång du lämnar hemmet och ska iväg någonstans. Lämna bilen hemma och satsa på att promenera, åka kommunalt eller cykla istället. Du får inte bara mer pengar över och en bättre miljö, du får dessutom träning på köpet!

8. Kött är dyrt och har en stor miljöpåverkan. Försök att minimera konsumtionen av kött och satsa på två vegetariska dagar i veckan. Enligt Livsmedelsverket ska du äta minst 500 gram om dagen.

9. Älskar du att shoppa? Vi förstår men har du funderat på om det kanske är bättre att handla second hand istället? Det finns många butiker och loppmarknader runt om i Sverige där du kan fynda ordentligt.

10. Fokusera på att laga och lappa ihop saker som har gått sönder istället för att köpa nytt. Det kan handla om allt från kläder och skor till stolen i köket som har tappat ett ben. Med en symaskin, hammare och spik kan man komma långt och slipper dessutom onödiga utgifter.