Frilansa utan företag – så fungerar det

Frilansa utan företag – så fungerar det

20th maj 2020 0 av lovisa

En vanlig missuppfattning är att du behöver ha ett företag för att kunna fakturera för utfört arbete. Faktum är att det går utmärkt att fakturera som privatperson via faktureringsföretag.

Att fakturera för arbete som privatperson gör inte bara att du slipper upprätta ett företag, utan du slipper även bokföring och pappersarbete. Du skapar enkelt fakturan via faktureringssidan, skickar den till din uppdragsgivare och får betalt. Du kan få betalt redan innan uppdragsgivaren har betalat fakturan och så snabbt som på en vecka.

Få betalt på en vecka

Oavsett vilket arbete du utför kan du använda dig av en faktureringsfirma. Det kan vara allt från trädgårdsarbete till frisörarbete, byggjobb eller festfixare. Du kan fakturera för heltidsjobb eller enbart vissa timmar, beroende på hur mycket du frilansar. Beloppet eller yrket har ingen betydelse.

Faktureringsfirman kommer dra av skatter, arbetsgivaravgifter och även en administrativ procentsats. Den administrativa avgiften kan variera men ligger på runt 6 % av din faktura. Denna avgift går till att företaget sköter allt administrativt åt dig. Cirka 50 % av summan du fakturerar blir utbetald till ditt konto som lön. Utför du ett frilansarbete på 20 000 kronor kommer 10 000 kronor att betalas ut till dig. Beroende på din totala inkomst under året kan du få tillbaka pengar när du deklarerar.

För nystartade affärsverksamheter, eller verksamheter som inte sker på heltid, är det i många fall mer fördelaktigt att använda en faktureringsfirma jämfört med att starta eget företag. Trots att faktureringsföretaget tar en avgift är den vanligtvis lägre än vad det hade kostat att starta upp ett företag. Företag kostar pengar att ha och det krävs mycket tid för att sköta pappersarbete, bokföringar, skatteinbetalningar med mera.