Hur ansöker man om lån?

Hur ansöker man om lån?

8th april 2020 0 av lovisa

Idag har det blivit otroligt vanligt att ansöka om ett lån. Det finns många orsaker till varför man kan vara i behov av att låna pengar, t.ex. för att åka på en drömresa, finansiera en bil, bröllop eller kanske köpa en bostad. Orsakerna är många och att ansöka om ett lån är idag väldigt enkelt. Det enda du behöver är en enhet med uppkoppling till internet och du är redo att dra igång.

Om man inte har ansökt om ett lån tidigare kan det kännas klurigt att komma igång. Marknaden är stor och det finns många olika aktörer att välja mellan. Vissa väljer att vända sig direkt till en bank som de vet att de vill använda sig av, andra jämför för att få det bästa erbjudandet. Vi rekommenderar att du alltid jämför innan du väljer för att på så sätt hitta så bra villkor och ränta som möjligt.

Kom igång med ansökan

En låneansökan är enkel att få ihop och går i de flesta fall på bara några minuter. Vilken information du måste lämna ut beror på vilken låneform som du är intresserad av och vilka krav som långivaren har. Det vanligaste är att du måste fylla i dina personuppgifter, ange hur mycket du vill låna och vilken löptid som du är intresserad av. Löptid är den tid som du sedan kommer ha på dig att betala tillbaka lånet, vilket kan vara allt mellan 30 dagar och upp till många år.

Oavsett vilken långivare du väljer att använda dig av kommer en kreditupplysning att tas. I Sverige är det lag på att alla som vill låna pengar måste genomgå en sådan. Vill man inte använda sig av Upplysningscentralen finns det ett flertal aktörer som erbjuder lån utan UC. i dessa fall är det då ett annat kreditupplysningsföretag istället, t.ex. Creditsafe eller Bisnode.

Beviljat eller avslaget

När din ansökan är klar och inskickad är det bara att vänta. Om det handlar om mindre lån eller privatlån kan du i många fall få ett preliminärt svar direkt. Skulle det vara så att banken sedan är i behov av kompletterande uppgifter får du skicka in dem i efterhand. Banken kommer då meddela vilka handlingar de behöver få in. Ett exempel på en kompletterande handling kan vara ett arbetsgivarintyg.

Det finns två vägar som ditt lån kan ta. Antingen så får du ditt lån beviljat och då skickas ett skuldebrev ut för dig att signera eller så får du avslag på din ansökan. Kom ihåg att du alltid har rätt att höra av dig till banken för att fråga varför din ansökan inte accepterades. Detta är ett smart och bra sätt för dig att ta reda på vad du behöver förändra till nästa gång du ansöker.