Inkomster och utgifter

Inkomster och utgifter

26th februari 2020 0 av lovisa

Det kan låta som en enkel uppgift att ha god hand med sin privatekonomi, men det är inte alltid så lätt som man kan tro. Det finns många saker som man behöver ha koll på och ett flertal som man ännu kanske inte ens funderat över. Den främsta och viktigaste aspekten för en god privatekonomi är dock att ha koll på sina inkomster och utgifter. Om man inte vet med sig vad som kommer in och vad som går ut så är det nästan omöjligt att balansera sin ekonomi.

Inkomster – Inkomster är alla pengar som kommer in till dig. Det kan t.ex. vara i form av inkomst från arbetsgivare, inkomst från egen firma, bidrag, pension eller vinst på värdepapper.

Utgifter – Utgifter är därmed motsatsen till inkomster. Utgifter som du har kan t.ex. vara räkningar som du betalar varje månad, avbetalningar på lån och krediter, fakturor och andra kostnader som du behöver täcka upp för.

För att få en bra och balanserad privatekonomi måste du se till att du får in mer pengar än du gör av med. I annat fall kommer du alltid att ligga back varje månad, vilket kan orsaka att du får betalningsanmärkningar om du inte har möjlighet att betala alla utgifter som du har. Om dina inkomster och utgifter går bra ihop så behöver du inte förändra så mycket om du inte vill. I annat fall kan det vara bra att se över vilka utgifter man har och försöka att minimera dessa så mycket som möjligt.