Låna pengar – villkor och krav

Låna pengar – villkor och krav

7th oktober 2019 0 av lovisa

Vad krävs egentligen för att du ska få låna pengar? Har åldern någon betydelse och hur är det med anställningsformen? Behöver man ha en bra ekonomi sedan tidigare eller räcker det med att man har en tillräckligt bra anledning? Alla frågor reder vi ut här!

Ålderskrav – Det finns absolut en gräns för hur ung du får vara för att låna pengar. Enligt lag gäller 18 års ålder, men många banker och kreditföretag har ändå valt en högre åldersgräns än så (20-21 år). Se till att du uppfyller åldersgränsen innan du ansöker.

Inkomst – Hur hög inkomst din bank kräver är väldigt individuellt. Mycket hänger på hur stort belopp du vill låna och hur lång löptid som du önskar dig. Är det ett större lån, t.ex. ett bolån så kommer du i de flesta fall att behöva visa upp intyg på en tillsvidareanställning med relativt hög inkomst. Privatlån, snabblån och sms-lån har betydligt lägre krav.

God kreditvärdighet – Den bank eller kreditgivare som du använder dig av vill vara säker på att du kan hantera lånet och alla eventuella tilläggskostnader. Om du har många skulder och krediter sedan tidigare, har betalningsanmärkningar eller hamnat hos Kronofogden så kan detta vara anledning nog för banken att avslå din ansökan.

Orsak till att låna – Gäller det ett privatlån så behöver du inte ha någon direkt anledning för att få låna pengar. Du kan använda pengarna till precis vad som helst. Gäller det mycket stora belopp, t.ex. i samband med bolån eller företagslån så kommer du behöva presentera ändamålet med pengarna.

Öka chansen till lån

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att öka chansen för lån.

  • Samla tidigare lån och krediter
  • Ansök med en medsökande
  • Städa upp i din ekonomi innan ansökan
  • Ta inte för många kreditupplysningar några månader innan