Rekrytera rätt och spara pengar

Rekrytera rätt och spara pengar

5th september 2020 0 av lovisa

Har du ett företag som växer och behöver rekrytera? Toppen! Om du hittar rätt person kommer det troligtvis att leda till att ditt företag kan sälja mer, leverera mer effektivt och i slutändan göra ett bättre ekonomiskt resultat. Men att hitta rätt person är inte alltid rätt och en felrekrytering kan vara en ren förlustaffär. Om du rekryterar fel person är det inte bara tidskrävande utan också kostsamt.

Rekrytera fel person kostar pengar

I snitt kostar en felrekrytering ungefär 700 000 kronor för företaget enligt uträkningar som tidningen ”Chef” har gjort. För ett litet företag är det här en stor ekonomisk risk som gör att man kanske undviker att växa in i det längsta, med minskade intäkter och överbelastad befintlig personal som följd. Den goda nyheten är att det går att minska risken för felrekrytering genom att rekrytera mer strategiskt!

Så hittar du rätt person

När du tagit beslutet om att rekrytera ny personal behöver du ta dig an rekryteringen lika systematiskt som när du gör nästa års budget. Tyvärr är det få som arbetar på det här sättet. Istället kommer du troligtvis att gå på magkänslan – du får en bra känsla för personen och låta det här överskugga vad personen verkligen kan tillföra företaget. Det är därför det är så bra att anlita ett externt företag för rekrytering även om du är ett litet företag. Ett externt rekryteringsföretag kan fokusera på de verkliga målen med rekryteringen – att ditt företag ska bli bättre och mer lönsamt!

Växla upp och tjäna mer

När du rekryterar med utgångspunkt i företagets verkliga behov finns stora möjligheter att tjäna mer pengar på företagandet. Är det ett litet företag kan rekryteringen bli den kompletterande kompetens som behövs för att verkligen få företaget att lyfta. Att hitta en riktigt duktig säljare till ett företag som har en bra produkt men saknar säljorganisation kan till exempel öka försäljningen avsevärt.