Vad är aktier?

Vad är aktier?

6th augusti 2020 0 av lovisa

Ett vanligt misstag som många nya sparare gör är att de tror att aktier och fonder är samma sak. Det stämmer inte. För det första så har rena aktier oftast en mycket högre risk än fonder och dessutom så betyder en köpt aktie också en ägarandel i det företag som du väljer att handla i. När du som privatperson köper en aktie från t.ex. Volvo så blir du delägare i företaget.

Du kommer enbart att kunna köpa aktier i ett företag som är ett så kallat aktiebolag. Vill du investera i handelsbolag, enskilda firmor eller kommanditbolag gäller fonder (om sådana erbjuds). Utöver att vara ett aktiebolag måste företaget även se till att aktierna hamnar på börsen alternativt på en handelsplattform som man kan använda sig av. Det finns flera orsaker till varför ett företag väljer att dela ut aktier. Det vanligaste är dock att man är på jakt efter nytt kapital till bolaget.

Varför vill man då äga aktier? Ja, helt enkelt för att du kan tjäna pengar på detta! Det gör du t.ex. när aktiens värde stiger och du bestämmer dig för att sälja, men även i samband med utdelning.