Skapa en hushållsbudget
Det finns flera orsaker till varför du bör skaffa en bra hushållsbudget men gemensamt för alla är att en budget är viktigt att ha. Det spelar ingen roll om du vill få ordning på en ekonomi som är i obalans eller om du redan har en bra ekonomi men vill se till att den blir ännu bättre. Fördelen med att skaffa sig en hushållsbudget är att du har möjlighet att få bättre koll på vart dina pengar tar vägen och hur du använder dig av dem.
Så lyckas du med budgeten
1. Hushållets inkomster
Det första du måste se till att få med är vilka inkomster hushållet har. Har du en fast inkomst blir det enklare än om du ska beräkna timanställningar och liknande. Glöm inte bort eventuella extrainkomster som ni har, t.ex. barnbidrag, sjukersättning, A-kassa, föräldrapenning, bostadsbidrag, vårdnadsbidrag och liknande.
2. Boendekostnader
Nu är det dags för dina boendekostnader. Gäller det en hyresrätt skriver du naturligtvis upp vilken hyra du har. Handlar det istället om en bostadsrätt så behöver du skriva både utgifter för bolånet och den hyra som du betalar. Glöm inte bort att även räkna med utgifterna du har för el, gas om du har gasspis, värme, vatten, sophämtning och avlopp. De sistnämnda utgifterna gäller främst dig som bor i hus. Här finns det tyvärr många extrautgifter som den som har en lägenhet inte har, som reparationer, sotning, underhåll.
3. Utgifter för bil eller resor
Hur ser det ut med bil och resor? Har du bil behöver du räkna in eventuellt billån, fordonsskatt, försäkring och bränsle. Försök att först ta reda på hur mycket bränsle som du gör av med varje månad för att få en så korrekt uppskattning som möjligt. Räkna in eventuella besök på bilverkstad, reparationer och service som du kan behöva, däckbyte och parkeringsavgifter.
4. Fasta kostnader
Du behöver även titta på vilka andra fasta kostnader du har. Det kan handla om försäkringar på dig själv, barnen och liknande, vilka abonnemang som ni har (streamingtjänster, Spotify m.m), avgifter som du betalar för A-kassa eller facket, utgifter för förskola om du har barn, lån och skulder som inte är avklarade, avgift för Tv, tidningar, månadssparande och mycket mer.
5. Rörliga kostnader
Sen har vi punkten som kallas för rörliga kostnader. Här skriver du upp alla livsmedel som inhandlas, oavsett om det är snacks till fredagsmyset eller ekologisk grönkål till middagen. Det kan även handla om utgifter i form av fika tillsammans med vänner, biobesök, lunch med kollegor, förbrukningsprodukter som toalettpapper, tvål och shampoo, samt kläder och skor. Brukar du gå och klippa dig hos frisören med jämna mellanrum så skriv även upp denna kostnad. Detsamma gäller för sportaktiviteter, tandläkarbesök, veckopeng till barnen, kostnader för eventuella husdjur, födelsedagspresenter eller klappar under granen.