En realistisk titt på hemarbete

En realistisk titt på hemarbete

24th oktober 2020 0 av lovisa

Att jobba hemifrån är något många går runt och drömmer om. I samband med att coronaviruset började spridas tidigare i år var det också många som fick chansen att testa på det. För en del landade det i slutsatsen att det inte alls passade dem. Med det sagt är idén om att jobba från hemmet fortfarande väldigt populär. Det märks inte minst på att det börjar dyka upp jobbförmedlingar för dig som vill jobba hemifrån.

Hitta disciplinen

En av de största svårigheterna med att jobba hemifrån är att komma i rätt ”stämning” för jobbet. Det vill säga att du känner dig laddad, att du är lite på tårna. Det finns trots allt ingenting som stoppar dig från att släntra runt i morgonrock hela dagen om du nu skulle vilja det. Du måste hitta en naturlig rytm och rutin, och sedan hålla den. Gå upp vid ungefär samma tidpunkt varje dag, undvika distraktioner och röra på dig.

Som egenföretagare finns det fördelar med att jobba hemifrån. Inte minst gör det ekonomin enklare. Företagets budget bakas på sätt och vis in litegrann i din hushållsbudget, i alla fall jämfört med om du hyr kontor. Du får dessutom göra ett schablonavdrag på deklarationen om du jobbar mer än ett visst antal timmar hemifrån.

Det kan vara ensamt

Ytterligare en utmaning med att jobba hemifrån är att det kan kännas ensamt. Framför allt om du bor själv. Även när det gäller den faktorn handlar det dock till stora delar om att du bygger upp bra rutiner. Kommunicera med dina vänner på Messenger, ordna fikapauser via Skype och så vidare. När pandemin är över kan du ta för vana att jobba från ett café. På fritiden är det bra om du försöker ha som vana att träffa vänner i olika sammanhang.

Om du lyckas hitta disciplinen och få plats med ett hyggligt socialt liv vid sidan av kan beslutet att jobba hemifrån vara ett av de bästa du någonsin tar.